Reply To: Miłości niema!

Home Forums Pasje i zainteresowania Miłości niema! Reply To: Miłości niema!

Szturmierz92
Participant

Tak wiec działam zgodnie z zapowiedzią.
Miłości niema, wiec Boga tez niema. Jako że jestem osobą wierzącą choć w miłość nie wierze, zdawało by się że nie można pogodzić tych dwóch poglądów. Otóż moim zdaniem zależy co wg Ciebie kryje się pod słowem „miłość”. Samo to uczucie można podzielić na pewne podgrupy. Teraz traktujemy o miłości kobiety do mężczyzny, o związku dwóch obcych dla siebie osób. Inaczej sprawa ma się w przypadku miłości braterskiej, czy matczynej do dziecka i vice versa. Choć i w tym przypadku myślę że to po prostu przywiązanie mentalne i biologiczne, krew z krwi i takie tam. Z parą zakochanych osób jest inaczej. Poznajesz kogoś, jest fajnie, potem robi się coraz gorzej, w pewnym momencie uświadamiasz sobie że wcale nie musisz być z tą osobą,. Że tego kwiatu jest pół światu i po płomiennym uczuciu jakie was spajało, często nie zostaje nic. Po po prostu rodziny się nie wybiera, a zonę, męża, chłopaka, czy dziewczynę? No właśnie. Miłość wyidealizowana którą karmią nas nasze samotne dusze. Miłość na jaką patrzymy oglądając filmy z Bridget Jones itp, czytając romanse jakie przewijały się niejednokrotnie przez moje ręce, słodkie piosenki o nieśmiertelnym uczuciu dwojga osób – to wszystko nasze ludzkie upiększenie całej sprawy. Po to by nie było tak smutno, by nie było tak rzeczywiście, oszukujemy siebie samych by na fali nieistniejącego wizerunku uczucia wyjść poza ramy życia takiego jakie jest.
„Kto nie miłuje, nie zna Boga, bo Bóg jest miłością.” – kocham rodzinę, kocham mojego przyjaciela z którym znamy się już ponad 13ście lat, kiedy mogę pomagam jeśli ktoś o pomoc mnie poprosi, lub sam widzę że takiej pomocy potrzebuje. Staram się też nie wyrządzać innym złego umyślnie. Myślę że o takie uczucie chodziło, jak mówi najważniejsze przykazanie tj Przykazanie Miłości „Będziesz miłował Pana Boga swego, z całego serca swego, z całej duszy swojej, a bliźniego swego, jak siebie samego”.
Podsumowując. Nie wierze w miłość między dwoma kochankami, która nie mija i trwa wiecznie. Taki obraz miłości mamy w książkach, filmach i muzyce, w realu niema na to miejsca. Bóg nakazał nam się miłować, nauczał że sam jest Miłością. dla mnie miłość to kochać bliźnich, nie krzywdzić innych dla własnej przyjemności czy zysku, tym co się ma, dzielić się z potrzebującymi. chęć czynienia dobra, jak i zła jest w każdym z nas od narodzin i będzie aż do śmierci.

1 Wkurwik2 Wkurwiki3 Wkurwiki4 Wkurwiki5 Wkurwików6 Wkurwików7 Wkurwików8 Wkurwików9 Wkurwików10 Wkurwików (jeszcze nie oceniane)
Loading...

Komentarze są wyłączone.